Research in the School Food and Hygiene Service of the Department of Professional Education of the state of São Paulo

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20888/ridphe_r.v10i00.18661

Keywords:

Professional education, Dietitians, Personal archive

Abstract

This year, we celebrate the 85th anniversary of the first course in the field of food and nutrition in Brazil, the course “Food Assistants”, created by Francisco Pompêo do Amaral at the Superintendency of Professional Education of São Paulo, with the publication of the manuscript of the speech given by Pompêo do Amaral for being awarded the National Food Prize for his work “Food in São Paulo in the period of 1940 – 1951”, with the collaboration of dieticians, in the Food Research and Teaching Section of the School Food and Hygiene Service. The award was granted by the Social Security Food Service in 1954. The manuscript is in the personal archive of Debble Smaíra Pasotti, who kept the doctor's books, correspondence and reports throughout her life.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Maria Lucia Mendes de Carvalho, Centro Paula Souza, Brasil

Pós-doutora em Museologia e Patrimônio no Museu de Astronomia e Ciências Afins do Rio de Janeiro (2017).Doutora em Planejamento e Desenvolvimento Rural Sustentável na Faculdade de Engenharia Agricola da Universidade Estadual de Campinas (2013). Mestre em Engenharia Química pela Escola Politécnica da Universidade de São Paulo (1989). Bacharel em Química pelo Instituto de Química da Universidade de São Paulo (1980), Engenheira Agricola pela Faculdade de Engenharia Agrícola da Universidade Estadual de Campinas (1980), e Licenciatura Plena pela Faculdade de Educação da Universidade de São Paulo (1981). Atuou em Centros de Pesquisas das Indústrias Químicas: Rhodia, Aquatec e Oxiteno, como pesquisadora e, posteriromente, gerente de pesquisa e desenvolvimento (1981 a 1995). É professora coordenadora de projetos no Centro Paula Souza, coordenando o Grupo de Estudos e Pesquisas em Memórias e História da Educação Profissional e Tecnológica (GEPEMHEP). Tem experiência nas áreas de Ciência e Tecnologia dos Alimentos, de História da Alimentação e Nutrição, e História da Profissão Docente. Organizou os livros das coleções "Memórias e História da Educação Profissional e Tecnológica", de 2011, 2013, 2016, 2019 e 2021, e de "Patrimônio Cultural da Educação Profissional e Tecnológica" de 2015, 2020 e 2022, e os e-books História Oral na Educação: memórias e identidades (2014) e Patrimônio Cultural da Química e da Dietética no Centro de Memória da Escola Técnica Estadual Carlos de Campos (SP): catálogo da pesquisa sobre a arquitetura escolar, artefatos e suas possibilidades de musealização (2017).

References

CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Da Alimentação à Nutrição: 70 anos de educação profissional (1939 – 2009). Anais do IX Congresso Iberoamericano de História da Educação Latino-Americana, na UERJ, no Rio de Janeiro, de 16 a 19 de novembro de 2009. Disponível em: http://www.memorias.cpscetec.com.br/publicacoes/artigos/CIHELA2009artigo.pdf. Acesso em: 12 fev. 2024.

CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Saúde, Alimentação e Nutrição: os refeitórios nas escolas profissionais, em São Paulo (1939 a 1961). In: CARVALHO, Maria Lucia Mendes de (org.) Patrimônio, Currículos e Processos Formativos. São Paulo: Centro Paula Souza, 2013a, p. 39-65.

CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Desvendando raízes e retratos no campo da alimentação e nutrição no Brasil: de Francisco Pompêo do Amaral ao Centro Paula Souza. 486p. Tese (Doutorado em Planejamento e Desenvolvimento Rural Sustentável). Faculdade de Engenharia Agrícola, Universidade Estadual de Campinas. 2013b.

CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Celina de Moraes Passos: formadora de professores e pioneira no campo da alimentação e nutrição no Brasil. Revista Patrimônio e Memória, São Paulo, Unesp, v.11, n.2, p. 67-85. 2015a. Disponível em: http://pem.assis.unesp.br/index.php/pem/article/viewFile/497/825. Acesso em 12 fev. 2024.

CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Francisco Pompêo do Amaral: médico, jornalista, professor e escritor científico no campo da alimentação e nutrição no Brasil. Revista Intelèctus, ano XIV, n.1, 2015b, p.103 – 126. Disponível em: https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/intellectus/article/view/18800. Acesso em: 12 fev. 2024.

CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Contribuição de Debble Smaira Pasotti para a Pesquisa Histórica no campo da Alimentação e Nutrição no Brasil. In: MENEZES, Maria Cristina. Desafios Iberoamericanos: o patrimônio histórico-educativo em rede. Campinas: CIVILIS/UNICAMP-RIDPHE-CME/USP, p. 553-83. 2016.

CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Patrimônio Cultural da Química e da Dietética no Centro de Memória da Escola Técnica Estadual Carlos de Campos (SP): Catálogo da pesquisa sobre a arquitetura escolar, artefatos e suas possibilidades de musealização. E-book. São Paulo: Centro Paula Souza, 2017, 144p. Disponível em: http://www.memorias.cpscetec.com.br/publicacoes/arquivos/CatalogoPCQDCMCACA.pdf.

Acesso em: 12 fev. 2024.

CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Centro de Memória da Etec Carlos de Campos (SP): lugar de memória ou esquecimento? In: CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Concepções, Rupturas e Permanências. São Paulo: Centro Paula Souza, 2021, p. 239-276.

FARGE, Arlete. O Sabor do Arquivo. São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo. 2017. 120p.

LAURINDO, Arnaldo. 50 anos de Educação Profissional. Estado de São Paulo. 1911 a 1961. 1ª Ed. São Paulo: Editora Gráfica Irmãos Andrioli S.A., vols. 1 e 2, 1962. 427p. e 392p.

POMPÊO DO AMARAL, Francisco. Discurso manuscrito para receber o Prêmio Nacional de Alimentação, em 30 de dezembro de 1954. 6p. Arquivo Pessoal de Debble Smaíra Pasotti, em 2024.

POMPÊO DO AMARAL, Francisco. Correspondência de recomendação e afastamento para receber o Prêmio Nacional de Alimentação, em 27 de dezembro de 1954a. 3p. Arquivo Pessoal de Debble Smaíra Pasotti, em 2024.

POMPÊO DO AMARAL, Francisco. A alimentação em São Paulo no período 1940-1951. Prêmio Nacional do Serviço de Alimentação da Previdência Social de 1954. 1ª Edição, Rio de Janeiro: Companhia Liverte Industrial, 1960.

POMPÊO DO AMARAL, Francisco. Documentário de atividades profissionais, livros atas, volumes I (1938- 1957) e II (1958 – 1989). Arquivo Pessoal de Francisco Pompêo do Amaral, em 2024.

Published

2024-04-15

How to Cite

CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Research in the School Food and Hygiene Service of the Department of Professional Education of the state of São Paulo. Ridphe_R, Ibero-American Journal of Historical-Educational Patrimony, Campinas, SP, v. 10, n. 00, p. e024001, 2024. DOI: 10.20888/ridphe_r.v10i00.18661. Disponível em: https://econtents.bc.unicamp.br/inpec/index.php/ridphe/article/view/18661. Acesso em: 22 jul. 2024.