Research in the School Food and Hygiene Service of the Department of Professional Education of the state of São Paulo
DOI:
https://doi.org/10.20888/ridphe_r.v10i00.18661Keywords:
Professional education, Dietitians, Personal archiveAbstract
This year, we celebrate the 85th anniversary of the first course in the field of food and nutrition in Brazil, the course “Food Assistants”, created by Francisco Pompêo do Amaral at the Superintendency of Professional Education of São Paulo, with the publication of the manuscript of the speech given by Pompêo do Amaral for being awarded the National Food Prize for his work “Food in São Paulo in the period of 1940 – 1951”, with the collaboration of dieticians, in the Food Research and Teaching Section of the School Food and Hygiene Service. The award was granted by the Social Security Food Service in 1954. The manuscript is in the personal archive of Debble Smaíra Pasotti, who kept the doctor's books, correspondence and reports throughout her life.Downloads
References
CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Da Alimentação à Nutrição: 70 anos de educação profissional (1939 – 2009). Anais do IX Congresso Iberoamericano de História da Educação Latino-Americana, na UERJ, no Rio de Janeiro, de 16 a 19 de novembro de 2009. Disponível em: http://www.memorias.cpscetec.com.br/publicacoes/artigos/CIHELA2009artigo.pdf. Acesso em: 12 fev. 2024.
CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Saúde, Alimentação e Nutrição: os refeitórios nas escolas profissionais, em São Paulo (1939 a 1961). In: CARVALHO, Maria Lucia Mendes de (org.) Patrimônio, Currículos e Processos Formativos. São Paulo: Centro Paula Souza, 2013a, p. 39-65.
CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Desvendando raízes e retratos no campo da alimentação e nutrição no Brasil: de Francisco Pompêo do Amaral ao Centro Paula Souza. 486p. Tese (Doutorado em Planejamento e Desenvolvimento Rural Sustentável). Faculdade de Engenharia Agrícola, Universidade Estadual de Campinas. 2013b.
CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Celina de Moraes Passos: formadora de professores e pioneira no campo da alimentação e nutrição no Brasil. Revista Patrimônio e Memória, São Paulo, Unesp, v.11, n.2, p. 67-85. 2015a. Disponível em: http://pem.assis.unesp.br/index.php/pem/article/viewFile/497/825. Acesso em 12 fev. 2024.
CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Francisco Pompêo do Amaral: médico, jornalista, professor e escritor científico no campo da alimentação e nutrição no Brasil. Revista Intelèctus, ano XIV, n.1, 2015b, p.103 – 126. Disponível em: https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/intellectus/article/view/18800. Acesso em: 12 fev. 2024.
CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Contribuição de Debble Smaira Pasotti para a Pesquisa Histórica no campo da Alimentação e Nutrição no Brasil. In: MENEZES, Maria Cristina. Desafios Iberoamericanos: o patrimônio histórico-educativo em rede. Campinas: CIVILIS/UNICAMP-RIDPHE-CME/USP, p. 553-83. 2016.
CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Patrimônio Cultural da Química e da Dietética no Centro de Memória da Escola Técnica Estadual Carlos de Campos (SP): Catálogo da pesquisa sobre a arquitetura escolar, artefatos e suas possibilidades de musealização. E-book. São Paulo: Centro Paula Souza, 2017, 144p. Disponível em: http://www.memorias.cpscetec.com.br/publicacoes/arquivos/CatalogoPCQDCMCACA.pdf.
Acesso em: 12 fev. 2024.
CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Centro de Memória da Etec Carlos de Campos (SP): lugar de memória ou esquecimento? In: CARVALHO, Maria Lucia Mendes de. Concepções, Rupturas e Permanências. São Paulo: Centro Paula Souza, 2021, p. 239-276.
FARGE, Arlete. O Sabor do Arquivo. São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo. 2017. 120p.
LAURINDO, Arnaldo. 50 anos de Educação Profissional. Estado de São Paulo. 1911 a 1961. 1ª Ed. São Paulo: Editora Gráfica Irmãos Andrioli S.A., vols. 1 e 2, 1962. 427p. e 392p.
POMPÊO DO AMARAL, Francisco. Discurso manuscrito para receber o Prêmio Nacional de Alimentação, em 30 de dezembro de 1954. 6p. Arquivo Pessoal de Debble Smaíra Pasotti, em 2024.
POMPÊO DO AMARAL, Francisco. Correspondência de recomendação e afastamento para receber o Prêmio Nacional de Alimentação, em 27 de dezembro de 1954a. 3p. Arquivo Pessoal de Debble Smaíra Pasotti, em 2024.
POMPÊO DO AMARAL, Francisco. A alimentação em São Paulo no período 1940-1951. Prêmio Nacional do Serviço de Alimentação da Previdência Social de 1954. 1ª Edição, Rio de Janeiro: Companhia Liverte Industrial, 1960.
POMPÊO DO AMARAL, Francisco. Documentário de atividades profissionais, livros atas, volumes I (1938- 1957) e II (1958 – 1989). Arquivo Pessoal de Francisco Pompêo do Amaral, em 2024.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Ridphe_R, Ibero-American Journal of Historical-Educational Patrimony
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Direitos Autorais para artigos publicados nesta revista são de exclusividade da revista. Em virtude de aparecerem nesta revista de acesso público, os artigos são de uso gratuito, com atribuições próprias, em aplicações educacionais e não comerciais. Sendo utilizados dados ou o artigo completo para outros fins, o autor deverá solicitar por escrito autorização ao editor para tais fins.
A RIDPHE_R Revista Iberoamericana do Patrimônio Histórico-Educativo utiliza a licença do Creative Commons (CC), preservando assim, a integridade dos artigos em ambiente de acesso aberto.
Licença utilizada: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Aviso de derechos de autor
Los derechos de autor para artículos publicados en esta revista son de exclusiva de la revista. En virtud de aparecer en esta revista de acceso público, los artículos son de uso gratuito, con atribuciones propias, en aplicaciones educativas y no comerciales. Si se utilizan datos o el artículo completo para otros fines, el autor deberá solicitar por escrito autorización al editor para tales fines.
La RIDPHE_R Revista Iberoamericana del Patrimonio Histórico-Educativo utiliza la licencia de Creative Commons (CC), preservando así la integridad de los artículos en ambiente de acceso abierto.
Licencia usada: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/