Banner Portal
Food choices and sustainability
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Food consumption
Farmers market
Sustainability
Family farming
Organic

How to Cite

SILOTO, Denise Aparecida Pereira; LEAL, Giuliana Franco; SCHOTTZ, Vanessa. Food choices and sustainability: contributions from a case study at an open fair. Tematicas, Campinas, SP, v. 29, n. 58, p. 74–101, 2021. DOI: 10.20396/tematicas.v29i58.15133. Disponível em: https://econtents.bc.unicamp.br/inpec/index.php/tematicas/article/view/15133. Acesso em: 3 jul. 2024.

Abstract

This article reflects on the relationship between consumer food choices and sustainability, based on the case study of an open market in the city of Macaé (RJ). Using participant observation and interviews with consumers on the fair, it aims to identify the reasons and interests that guide their consumption decisions, with special attention to environmental issues. The survey showed the search for organics at the fair as strongly associated with concerns about food quality, but not always connected with the family-based production dynamics, such as the struggle for land and access to water. Environmental issues are present in consumers' choices, although they do not always translate into a conduct consistent with the search for sustainability.

https://doi.org/10.20396/tematicas.v29i58.15133
PDF (Português (Brasil))

References

ACSELRAD, Henri. Discursos da sustentabilidade urbana. Revista Brasileira de Estudos Urbanos e Regionais, n.1, p. 79-90, mai. 1999.

ARAÚJO, Tarcisio Patricio; LIMA, Roberto Alves; MACAMBIRA, Júnior. Feiras agroecológicas: institucionalidade, organização e importância para a composição da renda do agricultor familiar. 1.ed. Fortaleza: Instituto de desenvolvimento do trabalho/Núcleo de economia solidária da Universidade Federal de Pernambuco, 2015.

BARBOSA, Luciano Celso Guerreiro; LAGES, André Maia Gomes. Crença e certificação de produtos orgânicos: o exemplo da feira livre de Maceió. III Encontro da Anppas. Brasília, 2006.

BONNAL, Phillipe; CAZELLA, Ademir A.; MALUF, Renato S.l Multifuncionalidade da agricultura e desenvolvimento territorial: avanços e desafios para a conjunção de enfoques. Estudos sociedade e agricultura, v.16, n. 2, p. 185-227, 2008.

BRASIL. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2014.

CANESQUI, Ana Maria; GARCIA, Rosa Wanda Diez (orgs). Antropologia e nutrição: um diálogo possível [online]. Rio de Janeiro: FIOCRUZ, 2005. Disponível em: http://books.scielo.org/id/v6rkd/pdf/canesqui-9788575413876.pdf. Acesso em: 24 out. 2018.

CASTAÑEDA DE ARAUJO, Marcelo. Ambientalização e politização do consumo e da vida cotidiana: uma etnografia das práticas de compra de alimentos orgânicos em Nova Friburgo/RJ. Dissertação, Rio de Janeiro: UFFJ, 2010.

CRUZ, Fabiana Thomé da; SCHNEIDER, Sérgio. Qualidade de alimentos, escolas de produção e valorização de produtos tradicionais. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 5, p. 22-38, 2010.

FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS (FAO). Building a Common Vision for Sustainable Food and Agriculture [online]. Rome, 2014. Disponível em: http://www.fao.org/3/a-i3940e.pdf. Acesso em: 18 jan. 2019.

GIDDENS, Antony. As Consequências da Modernidade. 2 ed. São Paulo: UNESP, 1991.

HIGH LEVEL PANEL OF EXPERTS ON FOOD SECURITY AND NUTRITION (HLPE). High Level Panel of Experts on food security and nutrition. Extract from the report¹ nutrition and food systems, 2017. Disponível em: http://www.fao.org/3/a-bt672e.pdf. Acesso em: 24 out. 2018.

LIMA, Gustavo da Costa. O discurso da sustentabilidade e suas implicações para a educação. Ambiente & Sociedade, vol.6, n.2, jul/dez 2003.

MASCARENHAS, Gilmar; DOLZANI, Miriam C. S. Feira Livre: territorialidade popular e cultura na metrópole contemporânea. Ateliê, n. 2, p. 72-87, ago. 2008.

MENDENHALL, Emily; SINGER, Merrill. The global syndemic of obesity, undernutrition, and climate change. The Lancet, v. 393, n. 10173, p. 741, 2019.

ORGANIZAÇÃO DAS NAÇÕES UNIDAS (UN). Nutrition and food systems: a report by the High-Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Roma: ONU, 2017.

PETERSEN, Paulo. Introdução. In: PETERSEN, Paulo (Org.) Agricultura familiar camponesa na construção do futuro. 1 ed. Rio de Janeiro: AS-PTA, p. 5-15, 2009.

PIRES, Álvaro. Amostragem e pesquisa qualitativa: ensaio teórico e metodológico. In: POUPART, Jean et.al. A pesquisa qualitativa: enfoques epistemológicos e metodológicos. 1. ed. Petrópolis: Vozes, 2010.

PORTILHO, Fatima. Sustentabilidade ambiental, consumo e cidadania. 1.ed. São Paulo: Cortez, 2005.

PORTILHO, Fatima; CASTAÑEDA, Marcelo. Certificação e confiança face-a-face na feira de produtos orgânicos; IV Encontro Nacional da ANPPAS, Brasília, jun 2008.

PORTILHO, Fatima; CASTAÑEDA, Marcelo; CASTRO, Inês Rugani. A alimentação no contexto contemporâneo: consumo, ação política e sustentabilidade. Ciência & Saúde Coletiva. Rio de Janeiro, p. 99-106, jan. 2011.

RIBEIRO, Helena; JAIME, Patrícia; VENTURA, Deisy. Alimentação e sustentabilidade. Estudos Avançados, v. 31, n.89, p. 185-198, 2017.

SANTOS, Christiane Fernandes; SIQUEIRA, Elisabete Stradiotto; ARAÚJO, Iriane Teresa; MAIA, Zildenice Matias Guedes. A agroecologia como perspectiva de sustentabilidade na agricultura familiar. Ambiente e sociedade, v. 17, n. 2, p. 33-52, jun. 2014.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Copyright (c) 2021 Denise Aparecida Pereira Siloto, Giuliana Franco Leal, Vanessa Schottz

Downloads

Download data is not yet available.