Banner Portal
Food, health surveillance and cultural heritage
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Food and culture
Cultural heritage
Sanitation policies
Raw milk cheese
Cassava

How to Cite

CINTRÃO, Rosângela Pezza. Food, health surveillance and cultural heritage: conflicts between public policies. RURIS (Campinas, Online), Campinas, SP, v. 8, n. 2, 2015. DOI: 10.53000/rr.v8i2.1991. Disponível em: https://econtents.bc.unicamp.br/inpec/index.php/ruris/article/view/16903. Acesso em: 17 may. 2024.

Abstract

This paper underlines the conflicts between health and sanitation policies and the recent policies to safeguard immaterial cultural heritage promoted by Iphan (National Institute of Historic Heritage). This institute promote the immaterial cultural heritage policies placing food as an important cultural reference. The contradictions between these two policies are observed comparing the sanitation requirements of food production to the traditional production practices and commercialization of artisanal food. The focus is on artisanal cheese and cassava flour cases.
https://doi.org/10.53000/rr.v8i2.1991
PDF (Português (Brasil))

References

ABREU, Regina. M. R. M. Patrimônio Cultural: tensões e disputas no contexto de uma nova ordem discursiva In: LIMA FILHO, Manuel Ferreira; ECKERT, Cornelia (Orgs.). Antropologia e Patrimônio Cultural – Diálogos e desafios contemporâneos. Blumenau: Nova Letra, 2007, v.1, p. 263-287.

ALVES, Elder P.M. Diversidade Cultural, Patrimônio Cultural Material e Cultura Popular: a Unesco e a Construção de um Universalismo Global. Revista Sociedade e Estado, Brasília-DF, v. 25, n. 3, p. 539-560, set/dez 2010.

ALVES, Ana Claudia Lima. A comida como patrimônio cultural. Rev. de Economia Agrícola, São Paulo, v. 58, n. 1, p. 73-86, jan./jun. 2011.

ANDRADE, Mario de. O turista aprendiz. São Paulo: Ed. Duas Cidades, 2ª Edição, 1983.

CASTIEL, Luis D.; GUILAM, Maria C.; FERREIRA, Marcos S. Correndo o Risco – Uma introdução aos riscos em saúde. Rio de Janeiro: Editora Fiocruz, 2010. Coleção Temas em Saúde.

CONTRERAS, J; GRACIA, M. Alimentação, cultura e sociedade. Rio de Janeiro: Fiocruz, 2011.

CRUZ, Fabiana Thomé. Produtores, consumidores e valorização de produtos tradicionais: um estudo sobre qualidade de alimentos a partir do caso do queijo serrano dos Campos de Cima da Serra – RS. 2012. Tese (Doutorado) – Faculdade de Ciências Econômicas, Programa de Pós Graduação em Desenvolvimento Rural. UFRGS, Porto Alegre, 2012.

CRUZ, Fabiana Thomé. Qualidade dos alimentos e escalas de produção: em defesa de critérios e normas para legitimação dos produtos artesanais/tradicionais. In: 47º CONGRESSO DA SOBER. Porto Alegre: Sober, 2009.

CRUZ, Fabiana Thomé; SCHNEIDER, Sergio. Qualidade dos alimentos, escalas de produção e valorização de produtos tradicionais. Revista Brasileira de Agroecologia. Associação Bras. de Agroecologia. 5(2), p.22-38, 2010.

CRUZ, Fabiana Thomé; MENASCHE, Renata. “Se o leite é cozido, o queijo não é Serrano”: tradição, conhecimento e discurso instituído no controverso debate em torno de queijos feitos de leite cru. In: III Colóquio Agricultura Familiar e Desenvolvimento Rural. Porto Alegre: UFRGS, 2011.

CRUZ, Fabiana Thomé; MENASCHE, Renata. O debate em torno de queijos feitos de leite cru: entre aspectos normativos e a valorização da produção tradicional. Vigilância Sanitária em Debate, v. 2, n. 4, p. 34-42, 2014.

CUNHA, Manuela C. (Org.) Patrimônio imaterial e biodiversidade. Revista do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional n. 32. Brasília: Iphan/ Minc, 2005.

CUNHA, Manuela C. Questões suscitadas pelo conhecimento tradicional. Revista de Antropologia da USP, São Paulo, Departamento de Antropologia da Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas da USP, v.55, n.1, p. 439-464, jan-jun de 2012.

DORIGON, Clovis. O mercado informal dos produtos coloniais da região Oeste de Santa Catarina. In: V ENEC. Rio de Janeiro, 2010.

ELIAS, Norbert. O processo civilizador – uma história dos costumes. Rio de Janeiro: Jorge Zahar Editor, 1990.

FONSECA, Maria Cecilia Londres. Sistemas agrícolas locais como patrimônio cultural. Disponível em: http://muitoprazerbrasil.blogspot.com/2010/11/mariacecilia-londres-fonseca-sistemas.html. Acesso em: abr. 2012.

FOUCAULT, Michel. Microfísica do Poder. 7ª Edição. Rio de Janeiro: Edições Graal, 1979. GIMENES, Maria Henriqueta S.G. Comida como cultura? Notas sobre a patrimonialização alimentar e sua relação com o turismo gastronômico. In: 5 Congresso Latino-Americano de Investigação Turística. São Paulo, 2012.

IPHAN – Instituto do Patrimônio Histórico Nacional. Os sambas, as rodas, os bumbas e os meus bois – Princípios, ações e resultados da política de salvaguarda do patrimônio cultural imaterial no Brasil – 2003-2010. 2ª Edição. Brasília: MINC/IPHAN, 2010.

LUCCHESE, Geraldo. Globalização e Regulação Sanitária – Os rumos da Vigilância Sanitária no Brasil. 2001. Tese (Doutorado em Saúde Pública). Escola Nacional de Saúde Pública/ Fiocruz,

MENESES, José Newton Coelho. Queijo artesanal de Minas – Patrimônio cultural do Brasil. Dossiê interpretativo – v. 1. Belo Horizonte: IPHAN, 2006.

MENEZES, Sônia S. M. Queijo de Coalho – Rei do balcão: Expansão da produção alicerçada pela demanda dos imigrantes sertanejos. Trabalho apresentado na 28ª Reunião da Associação Brasileira de Antropologia. São Paulo, 2012.

ORTEGA, Antonio Cezar; BORGES, Michele Silva. Codex Alimentarius: a segurança alimentar sob a ótica da qualidade. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, 19(1), p. 71-81, 2012.

PINTO, Maria Dina Nogueira. Sabores e saberes da casa de Mani: a mandioca nos sistemas culinários. In: CUNHA, Manuela Carneiro (Org.) Patrimônio imaterial e biodiversidade. Revista do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional. Brasília, Iphan/Minc, n. 32, p.280-301, 2005.

PIRES, Maria Coeli S. Queijo com saber de Minas: memória e arte do queijo do Serro. Coluna Com a mão no queijo, 8 de janeiro de 2014. Disponível em: http://www.slowfoodbrasil.com/textos/queijos-artesanais/726-maria-coeli-simoes-pires. Acesso em: mar. 2014.

PIRES, Maria C. Simões. Memória e arte do queijo do Serro: o saber sobre a mesa. Belo Horizonte: Editora UFMG, 2013.

POLANYI, Karl. A Grande Transformação – As origens da nossa época. Tradução de Fanny Wrobel. 4ª edição, Rio de Janeiro: Campus, 2000.

RATTON, Helvécio (Dir.). O MINEIRO e o queijo. Belo Horizonte: Quimera, 2011. Produção de Simone Magalhães Matos, fotografia de Gilberto Otero, montagem de Chico de Paula, música de Tavinho Moura. Disponível em: http://www.omineiroeoqueijo.com.br/filme/.

RIBEIRO, Eduardo A. et al. O Engenho na mesa: indústria doméstica e Soberania Alimentar no Jequitinhonha mineiro. Agriculturas, v. 8, n. 3, p. 12-16, set. de 2011. Disponível em: http://aspta.org.br/revista/v8-n3-relocalizando-os-sistemasagroalimentares/o-engenho-na-mesa-industria-domestica-esoberania-alimentar-no-jequitinhonha-mineiro/. Acesso em: set. 2013.

ROMANO, Jorge. Política nas políticas: um olhar sobre a agricultura brasileira. Rio de Janeiro: Mauad, 2009.

SGARBI, Jaqueline Santos; CRUZ, Fabiana Thomé; MENASCHE, Renata. O mineiro, o queijo e os confl itos (nada poéticos) em torno dos alimentos tradicionais produzidos artesanalmente no Brasil. In: 5º Encontro da Rede de Estudos Rurais. Belém, 2012.

WILKINSON, John; MIOR, Luis Carlos. Setor informal, produção familiar e pequena agroindústria: interfaces. Estudos Sociedade e Agricultura, Rio de Janeiro, n. 13, p. 29-45, 1999.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2015 RURIS - Revista do Centro de Estudos Rurais - UNICAMP

Downloads

Download data is not yet available.