Identificação de macro causas dos eventos perigosos para a proposição de medidas de controle nos planos de segurança da água (PSAs)
PDF

Palavras-chave

Water treatment
Water security
Water safety planning
Risk assessment.

Como Citar

DANTAS, Angela Di Bernardo; DI BERNARDO, Luiz; SANTOS, Leonardo Vaz Galvão dos; MARQUE, Mário Berni de; CONCEIÇÃO, Natalia Ribeiro da; KILLER, Natalia Aparecida. Identificação de macro causas dos eventos perigosos para a proposição de medidas de controle nos planos de segurança da água (PSAs). International Workshop for Innovation in Safe Drinking Water, Campinas, SP, n. 1, p. 40–44, 2022. DOI: 10.20396/iwisdw.n1.2022.4794. Disponível em: https://econtents.bc.unicamp.br/eventos/index.php/iwisdw/article/view/4794. Acesso em: 5 dez. 2024.

Resumo

The Water Safety Planning developed by the World Health Organization (WHO), is a document in which all hazardous events and their associated hazards must be listed and given a score according to their frequency of occurency and severity, by a risk assessment approach. For the most critical problems (those with the highest scores), control measures must be proposed. So as to achieve assertive control measures, Hidrosan has created and defined the so-called macro causes (external to the water supply system, infrastructural, operational, and related to the standard operational processes) associated with each of the identified hazardous events.

https://doi.org/10.20396/iwisdw.n1.2022.4794
PDF

Referências

BRASIL. Plano de segurança da água : garantindo a qualidade e promovendo a saúde : um olhar do SUS / Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância em Saúde, Departamento de Vigilância em Saúde Ambiental e Saúde do Trabalhador. – Brasília : Ministério da Saúde, 2012. 60p.

COMITÊS DAS BACIAS HIDROGRÁFICAS DOS RIOS PIRACICABA, CAPIVARI E JUNDIAÍ. Guia prático para o desenvolvimento de planos municipais de segurança da água. Coordenadores: José Carlos Mierzwa, José Manuel Pereira Vieira, Luana Di Beo Rodrigues, Maurício Costa Cabral da Silva, Roseane Maria Garcia Lopes de Souza. São Paulo: Editora Limiar, 2020. 116 p.(20–37114).

VIEIRA, José Manuel Pereira; MORAIS, Carla. PLANOS DE SEGURANÇA DA ÁGUA PARA CONSUMO HUMANO EM SISTEMAS PÚBLICOS DE ABASTECIMENTO. 2005. Colaboração de Cecília Alexandre e Regina Casimiro. Disponível em: https://www.pseau.org/outils/ouvrages/ersar_planos_de_seguranca_de_agua_para_consumo_humano_2005.pdf. Acesso em: 15 set. 2022.

VIEIRA. J. M. P. Portal Tratamento de Água. Curso Internacional de Segurança da Água. Modalidade on-line [apresentação digital], de 27 a 28 de agosto, 2020.

WORLD HEALTH ORGANIZATION – WHO. Guidelines for Drinking Water Quality, 4th ed. 1911, 2011, p.541, Geneva, Switzerland.

ORGANIZAÇÃO DAS NAÇÕES UNIDAS (ONU).The human right to water and sanitation. 2010. Resolution 64/292. Disponível em: https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N09/479/35/PDF/N0947935.pdf?OpenElement. Acesso em: 15 set. 2022.

WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO). Water Safety Plans- Managing drinking-water quality from catchment to consumer. Geneva (Switzerland), 2005, 235 p.

Creative Commons License
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 Angela Di Bernardo Dantas, Luiz Di Bernardo, Leonardo Vaz Galvão dos Santos, Mário Berni de Marque, Natalia Ribeiro da Conceição, Natalia Aparecida Killer

Downloads

Não há dados estatísticos.