Banner Portal
Countryside and city, food and imagination
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Countryside-city
Food consumption
Food culture
Peasantry

How to Cite

MENASCHE, Renata. Countryside and city, food and imagination: perceptions of the countryside at the table. RURIS (Campinas, Online), Campinas, SP, v. 3, n. 2, 2015. DOI: 10.53000/rr.v3i2.700. Disponível em: https://econtents.bc.unicamp.br/inpec/index.php/ruris/article/view/16820. Acesso em: 3 jul. 2024.

Abstract

In a context where, on the one hand, a contemporary urban anxiety can be identified in relation to eating and on the other hand the material and symbolic mobility between the countryside and the city can be more intensely perceived, this study – which adopts analytical perspectives offered by the anthropology of food – aims to discuss the perceptions of the rural by farmers and by urban dwellers. The data presented were collected in different research projects carried out between 2000 and 2005 in three distinct rural regions in Rio Grande do Sul in southern Brazil and in Porto Alegre, the state capital. Among the questions we point out on the basis of the analysis of food classifications by the inhabitants of Porto Alegre, we highlight a positively valued, idealized rural space. This view, by demanding foodstuffs – but also landscapes, customs, festivities, history and tourism –, helps to shape the rural environment experienced by those who live in it.
https://doi.org/10.53000/rr.v3i2.700
PDF (Português (Brasil))

References

ÁLVAREZ, Marcelo; PINOTTI, Luisa. A la mesa: ritos y retos de la alimentación argentina. Buenos Aires: Grijalbo, 2000.

AMON, Denise; MENASCHE, Renata. Comida como narrativa da memória social. Sociedade e Cultura, Goiânia, v. 11, n. 1, p. 13-21, 2008.

ASSUNÇÃO, Viviane Kraieski de. Comida de mãe: notas sobre alimentação, família e gênero. Caderno Espaço Feminino, Uberlândia, v. 19, n. 1, 2008.

BOURDIEU, Pierre. O camponês e seu corpo. Revista de Sociologia Política, Curitiba, n. 26, p. 83-92, 2006.

CAMARANO, Ana Amélia; ABRAMOVAY, Ricardo. Êxodo rural, envelhecimento e masculinização no Brasil: panorama dos últimos 50 anos. Texto para Discussão, Rio de Janeiro, Ipea, n. 621, 1999.

CARNEIRO, Maria José. O ideal rurbano: campo e cidade no imaginário de jovens rurais. In: TEIXEIRA DA SILVA, Francisco Carlos; SANTOS, Raimundo; COSTA, Luis Flávio (Org.). Mundo rural e política. Rio de Janeiro: Campus, 1998.

CHAMPAGNE, Patrick. La fête au village. Actes de la Recherche en Sciences Sociales, Paris, n. 17-18, p. 73-84, 1987.

CONTRERAS HERNÁNDEZ, Jesús; GRACIA ARNAIZ, Mabel. Alimentación y cultura: perspectivas antropológicas. Barcelona: Ariel, 2004.

CRISTÓVÃO, Artur. Mundo rural: entre as representações (dos urbanos) e os benefícios reais (para os rurais). In: RIEDL, Mário; ALMEIDA, Joaquim Anécio; BARBOSA, Andyara L. B. Viana (Org.). Turismo rural: tendências e sustentabilidade. Santa Cruz do Sul: Editora Unisc, 2002.

DOUGLAS, Mary. Pureza e perigo. São Paulo: Perspectiva, 1976.

EIZNER, Nicole (Org.). Préface. In: Voyage en alimentation. Paris: ARF, 1995.

FISCHLER, Claude. L’homnivore: le goût, la cuisine et le corps. Paris: Odile Jacob, 1993.

FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo (Dir.). História da alimentação. São Paulo: Estação Liberdade, 1998.

LA SOUDIÈRE, Martin de. Dis-moi où tu pousses: questions aux produits “locaux”, “régionaux”, de “terroir”, et à leurs consommateurs. In: EIZNER, Nicole (Org.). Voyage en alimentation. Paris: ARF, 1995.

LA TAILLE, Yves de. O sentimento de vergonha e suas relações com a moralidade. Psicologia: Reflexão e Crítica, Porto Alegre, v. 15, n. 1, p. 13-25, 2002.

MAGNANI, José Guilherme Cantor. Doença mental e cura na umbanda. Teoria e Pesquisa, São Carlos, v. 40-41, p. 5-23, 2002.

MATHIEU, Nicole; JOLLIVET, Marcel (Dir.). De la “question de la nature” à la “question de l’environnement”: repères anciens pour des questions nouvelles. In: Du rural à l’environnement: la question de la nature aujourd’hui. Paris: ARF, 1989.

MENASCHE, Renata. Os grãos da discórdia e o risco à mesa: um estudo antropológico das representações sociais sobre os cultivos e alimentos transgênicos no Rio Grande do Sul. 2003. Tese (Doutorado em antropologia social) – Programa de PósGraduação em Antropologia Social, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2003a.

MENASCHE, Renata. Frankenfoods e representações sociais: percepções contemporâneas sobre biotecnologia, natureza e alimentação. Revista Theomai, Buenos Aires, n. especial, 2003b.

MENASCHE, Renata. Risco à mesa: alimentos transgênicos, no meu prato não?. Campos, Curitiba, v. 5, p. 111-129, 2004.

MENASCHE, Renata. Countryside and the city, food and the imaginary: perceptions of the rural at the table. Estudios del Hombre: Serie Antropología de la Alimentación, Guadalajara, n. 24, p. 255-268, 2009.

MENASCHE, Renata (Org.). A agricultura familiar à mesa: saberes e práticas da alimentação no Vale do Taquari. Porto Alegre: Editora UFRGS, 2007.

MINTZ, Sidney W. Comida e antropologia: uma breve revisão. Revista Brasileira de Ciências Sociais, São Paulo, v. 16, n. 47, p. 31-41, 2001.

MONTERO, Paula. A cura mágica na umbanda. Comunicações Iser, Rio de Janeiro, n. 20, p. 39-47, 1986.

OUÉDRAOGO, Arouna P. Manger “naturel”: les consommateurs des produits biologiques. Journal des Anthropologues, Paris, n. 74, p. 13-27, 1998.

PIERUCCI, Antônio Flávio. “Bye bye, Brasil”: o declínio das religiões tradicionais no Censo 2000. Estududos Avançados, São Paulo, v. 18, n. 52, p. 17-28, 2004.

PRANDI, Reginaldo. O Brasil com axé: candomblé e umbanda no mercado religioso. Estudos Avançados, São Paulo, v. 18, n. 52, p. 223-238, 2004.

RAMOS, Mariana Oliveira. A “comida da roça” ontem e hoje: um estudo etnográfico dos saberes e práticas alimentares de agricultores de Maquiné (RS). 2007. Dissertação (Mestrado em desenvolvimento rural) – Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2007.

SEYFERTH, Giralda. As contradições da liberdade: análise de representações sobre a identidade camponesa. Revista Brasileira de Ciências Sociais, São Paulo, v. 7, n. 18, p. 78-95, 1992.

SEYFERTH, Giralda. A identidade teuto-brasileira numa perspectiva histórica. In: MAUCH, Cláudia; VASCONCELLOS, Naira (Org.). Os alemães no Sul do Brasil. Canoas: Ulbra, 1994.

WANDERLEY, Maria de Nazareth Baudel. A emergência de uma nova ruralidade nas sociedades modernas avançadas – O “rural” como espaço singular e ator coletivo. Estudos Sociedade e Agricultura, Rio de Janeiro, n. 15, p. 87-145, 2000.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2012 RURIS (Campinas, Online)

Downloads

Download data is not yet available.